fredag 23. september 2011

Kapittel 2: Norsk forhistorie

Kapittel 2: Norsk forhistorie
Test deg selv s 47
Nå ble det mulig for mennesker å bo i Norge? 
Det ble mulig for menneske å bosette seg i Norge for rundt 15000 år siden. Tiltross for mulighetene bosatte deg seg ikke menneskene seg før et par tusen år etter, når hele kysten var isfritt. Vi kan finne spor langs kysten etter de første menneskene i Norge. Det er Rennesøy, Rogaland et av de eldste boplassene var.

Hvordan levde de første menneskene i Norge?
De første menneskene levde av sanking, fiske og fangst. De levde i enkle boliger som skinntelt, under hellere eller torvhytter. Ved fastlandet levde menneskene av store reinsdyrflokker.

Når kom jordbruket til Norge?
Første sporet etter jordbruk i Norge er fra ca 4000 år f.kr. Det var sør-Skandinavia som kom med kunnskapene og teknologien til jordbruk. Jordbruksrevolusjonen varte i en lang periode, perioden varte frem til 2300 år f.kr.

Hvilken praktisk nytte fikk bronsen?
Bronsealderen i Norge begynte ca 1800 år f.kr. De første metallgjenstandene kom riktignok til landet omkring 200 år tidligere, det tok allikevel lang tid før teknologien og kunnskapene satte seg inn hos menneskene. Bronsen skapte jobbspesialiteter blant menneskene, og skapte en sivilisasjon. Det ble sterkere konsentrasjon av makt i bestemte slekter og områder. Bronsen var vanskelig å få tak i, den skapte derfor rikdom og status blant de som hadde bronse i eie.

Hva er et langhus?
Når jordbrukstiden kom ble menneske mer avhengige av dyrene, det var derfor nødvendig med langhus når vintrene kom og tok liv av dyrene grunner kulden. Et langhus er 15-20 meter langt og skal dekke husly for både bøndene og dyrene.

Hva er fordelen med jernet, samenlignet med bronsen?
Jernet ble det første vanlige bruksmatrialet i Norge. For å lage jern trenger man ved og myrmalm, og dette var lett å få tak i. Med bronsen trengte de å importere mot kostbare byttevarer, men med jernet kunne utvinnes av lokale ressurser. Metallet kunne dermed utvinnes av alle som mestrret teknikken. 

Hvordan kunne tilgangen på jernredskaper føre til befolkningsøkning?
På grunn av den kalde vinteren, måtte dyrene stå inne, og de la fra seg mye mengder med gjødsel som gjorde at jordbruket ble bedre og de fikk nok forsyninger til dobbelt så mye mennesker. Altså det ble gode levegoder for flere mennesker. Folk døde ikke av sult, men hadde nok med mat til å fore seg. I tillegg gjorde jernredskaper som for eksempel økser det lettere å rydde bort skoger slik at det ble plass til flere gårder og flere mennesker.

Hvilke vitnesbyrd finner vi på at samfunnet ble mer lagdelt i jernalderen?
Bedre tider og økning i folketallet førte til større forskjeller i samfunnet. Et vitnesbyrd om der er at det i store deler av landet finnes gravhauger der mektige høvdinger ble gravlagt. Det forteller oss at en sterkere sentralmakt kan ha vært under utvikling i Norge - kanskje også kongemakt.

Økt folketall betydde også større konkurranse og kamp om ressursene, og funn av omfattende forsvarsanlegg viser at rike områder måtte beskyttes.

Nevn noen konsekvenser av kontakten med romerne.
Romerske varer som våpen, vin og glass fant veien nordover.Muligheten for handel med romerriket kan også ha bidratt til å fremme mer organisert jakt og utvinning av andre naturressurser, og handelen ga grunnlag for rikdom og makt.

fredag 16. september 2011

Romerriket


Oppgaver s23
7.      
             Hvem hadde størst makt i den romerske republikken?
Senatet hadde størst makt under den romerske republikken, innenfor senatet var det visse personer med høyere makt enn andre, ettersom disse hadde råd til å bestikke andre.

8.       Nevn noen virkninger av den romerske ekspansjonen.
De romerske soldatene var egentlig bønder, og hadde behov for å ta vare på jordene sine. Dette skapte problemer med å skaffe nok soldater. Julius Cæsar ansatte derfor soldatene i en periode på 20-25 år og ble yrkessoldater på heltid. De fikk betalt for militærtjenesten og senere jord når tjenesten er over. Dette ga soldatene lojalitet til Julius Cæsar.

9.       Hvor oppstod kristendommen, og hvorfor ble den etter hvert oppfattet som en trussel mot det romerske samfunnet
Jesus kom fra Nasaret og levde i Galilea, dagens Israel. Romerne hersket dette landet i år 60 f.Kr. Grunner første bud “Du skal ikke ha andre guder enn meg” ble Romerne mistenksomme og begynte å anse Kristendommen som farlig for samfunnet, de kristne deltok ikke i de Romerske ritualene. Resultatet første til offentlig brenning av Kristne, men Romerne klarte ikke forhindre at antallet Kristine vokste.

10.   Nevn noen årsaker til Romerrikets fall.
I år 395 døde keiser Theodosius, og Romerriket ble delt mellom de to sønnene hans i en østlig og vestlig del.  Riket i øst fortsatte å fungere, men riket i vest gikk i oppløsning i løpet av 400-tallet. Det er vanskelig å skille mellom de ytre og indre årsakene, men de ytre hovedårsakene knyttes til press fra andre folk og riker.
Mellom år 400-600 kalles for Folkevandringstiden i europeisk historie. På den tiden strømmet ble sårbart for en rekke germanske folkeslag inn over den vestlige delen av Romerriket. I 410 plyndret vestgotere Roma, og i løpet av de neste 10 årene grunnla flere germanske stammfolk sine kongeriker i det som hadde vært vestromerske riker. I øst var grensene truet, og store ressusjer ble overført dit for å sikre det folkerike og økonomiske viktige østerriket. Dette første til at den vestlige delen av riket ble sårbart for angrep. De indre årsakene kan ha sammenheng med endringene i det romerske samfunnet. At folket var misfornøyde med større skattebyrde for å finansiere den vestromerske hæren kan være en forklaring. Klimaforverring og utarming av jorda kan ha ført til problemer med matforsyninger og dette kan ha gjort befolkningen mer utsatt forpest og andre sykdommer.

mandag 5. september 2011

Vår venn kua


Historie er fakta, historie er sammenhenger, årsak og effekt.
Vi skiller mellom bakenforliggende årsaker og utløsende årsaker

Ytterpunkter rundt bakenforliggende årsaker
-          Historien blir formet av enkeltpersoner
-          Naturen rundt oss styrer
-          Alt er tilfeldigheter
-          Hva hvis alt kunne reduseres til en forklaring – naturen bestemmer alt.
Eksempel
Hvorfor har verden blitt dominert av Europa og USA de siste 500 årene?
-          Europeerne (den hvite mann) er naturlig overlegen alle andre raser.
-          Europa har hatt flaks med geografien

Tankerekke som forklares i to trinn:
1.       Hvorfor var det i Europa og Asia, og ikke Afrika, Amerika eller Australia utviklingen skjedde raskest de første tusen årene?
2.       Hvorfor dro Europa fra Asia (kina) etter år 1500?
Eurasia er verdens største kontinent, det er bestående av flest mennesker og flest nyttedyr.
Menneske er avhengig av dyr for bruk som “maskiner”, for raskere jordbruksmat.

Det er noen egenskaper som kreves for å bli husdyr:
-          Styrke (for matproduksjon)
-          Lite aggressive
-          Lite behov for fòr
-          Kan formere seg i fangenskap
-          Flokkdyr: lyder en leder
-          Vekstrate
-          Ikke får panikk

Dette er dyr som:
Hund (10 000 år siden – Sørvest-Asia, kina, Nord-Amerika)
Sau, Geit (8000 år siden – Sørvest-Asia)
Gris (8000 år siden – Sørvest-Asia)
Fe (Ku og Okse) (6000 år siden – Sørvest-Asia)
Hest (4000 år siden – Ukraina)
Esel (4000 år siden – Egypt)
Vannbøffel (4000 år siden – Kina)
Llama (3500 år siden – Andes)
Kamel (2500 år siden – Sentral-Asia og Arabia)

Tidslinje


05.09.11
Dominans
500-0: Hellenismen
0-500: Romerriket
500-1000: Arabia
1000-1500: Kina
1500-1900: Europa
1900-2000: USA
2100-: Kina?

Teknologi
Hjul ca. 4000 F.kr
Solur ca. 4000 F.kr
Bildespråk ca. 3500 F.kr
Bronse ca. 3300 F.kr
Salt ca. 2500 F.kr
Hest og -slede ca. 2000 F.kr
Jern ca. 1500 F.kr
Moderne solur ca. 800 F.kr
Glass ca. 500 F.kr
Katapult ca. 400 F.kr
Hestesko ca. 300 F.kr
Stigbøyle (hesteutstyr) første tiår etter kristus. 



Steinteknologien – 2.5 millioner år siden
Ild kreasjons teknologien – 1.5 millioner år siden
Homo-sapiens sapiens (det moderne menneske) – 200 000 år siden
Klesteknologi – 170 000 år siden
Steinverktøy/teknologi – 100 000 år siden
Keramikk -25 000 f.Kr
Bue –og slynge – 8 000 år siden.
Kobberteknologi – ca. 8 000 år siden.
Jordbruk –og jordbruksverktøy – 8 000 år siden.

Frem til 500 f.kr

Test deg selv:

1. Hva er fordelene med jordbruk i forhold til jakt og sanking? og hva er ulempene?
Utviklingen startet når menneskene opprettet jordbruk, menneskene kunne da skape spesialiteter. Noen arbeidet fortsatt som jakt og sanking, men siden de hadde et fast bosted kunne resterende arbeide med å dyrke frø, arbeide som prester, skomakere osv. Samtidig opprettet de bildespråk for å holde en oversikt over avtaler rundt kjøp av kyr/frø.
Dyr som sauer, kuer og geit ble holdt som husdyr og med dette kom det sykdommer. Ved at alle bodde sammen ble sykdommer raskere formidlet videre.

2. Når og hvor oppstod de første sivilisasjonene?
Mesopotamia (5500 år siden) og Kina (4000 år siden)

3. En sivilisasjon er et område bosatt av mennesker, dette inkludere vann, husdyr og annet. Det ble skapt tak over hode og levestandaren gjorde det enklere å produsere større familier.


Litt fra timen


Frem til cirka 500 e.kr.
Perioden fra cirka 700 f.kr til cirka 500 etter kristus kalles gjerne antikken. Av latinsk “antiquus”, som betyr gammel.
Den gresk-romerske sivilisasjonen i antikken har hatt høy statur og stor påvirkningskraft, først og fremst i Europa.
Jordbruksrevolusjonen
Homo sapiens sapiens er de vi stammer direkte fra, de var ferdig utviklet i Afrika for cirka 150 000- 170 000 år siden. De levde som jegere, og sankere. De jaktet, fisket, samlet vær, nøtter og spiselige planter.
Det første jordbruket oppstod sannsynligvis i et område kalt “den fruktbare halvmåne”, i Midtøsten.
Derfra bredte jordbruket seg videre til europa.
I dag e det vanlig å regne med seks uavhengige hovedområder for tidlig jordbruk, som vi finner i Midtøsten, Sørøst-Asia, Øst-Asia, Afrika, Sær-Amerika og Nord – og mellom- Amerika.